More

  Тврдината НЕХАЈ: Симболот на градот Сењ, од кој се гледа неверојатен поглед на морето, островите, Велебит

  Тврдината Нехај, симболот на градот Сењ, била изградена во 1558 година под надзор на капетанот и генерал на хрватската воена граница, Иван Ленковиќ и капетанот Хербарт VIII. Ауерсперг Турјашки. Изграден е од материјали на разурнати цркви, манастири и куќи кои првично се наоѓале надвор од градските ѕидини.

  Има форма на коцка и е ориентирана кон страните на светот. Висок е 18 м и широк 23 м. Во него се влегувало по скали преку дрвен мост низ тесни двојни врати.

  Ѕидовите се дебели од 2 до 3,30 m, тесни кон врвот, а завршуваат со круна на која има пет мали аголни кули. Во ѕидовите има околу стотина дупки и единаесет големи топовски дупки.

  Внатре има цистерна – бунар над кој има три грба: лево грбот на капетанот Иван Ленковиќ со годината кога била изградена тврдината, во средината грбот на австрискиот надвојвода Фердинанд I. ., тогашниот господар на Сењ, а од десната страна, грбот на капетанот на Сењ Херберт VIII. Ауерсперг Турјашки.

  На приземјето од десната страна се наоѓало огништето, а околу него имало простории за војници и оружје. Овде можете да ги видите темелите на малата ранороманска црква Св. Ѓорѓи од XI. ст.

   

  lijepanasa.com.hr

   

  На првиот кат имало соби за офицерите и командантот на тврдината. На вториот кат имаше артилериска касарна со 11 тешки пиштоли, а денес овде се одржуваат реномирани културно-музички манифестации, научни собири и други културни манифестации.

   

  Врвот на тврдината служи како видиковец. Оттаму, будните стражари ги следеа приодите кон Сењ од копно и море, а добиваа димни и светлосни сигнали од нивните соработници од островот и од брегот. Од врвот на тврдината се гледа прекрасен поглед на хрватското крајбрежје и островите Раб, Голи, Првиќ, Цреш, Крк, планините Горски котар и Учка и Велебит.

  Во тврдината Нехај, поставени се збирка на Сењ ускоци и крајбрежна капетанија Сењ, постојани изложби на црквата Сењ низ историјата и градот и благородни грбови на Сењ.

   

  Со тврдината управува Музејот на градот Сењ, кој е отворен за посетители од мај до ноември, а во други периоди по договор.

  spot_img

  Последни Вести

  spot_imgspot_img

  Слични Вести

  Skopje
  scattered clouds
  6.8 ° C
  6.8 °
  6.8 °
  57 %
  2.6kmh
  40 %
  Fri
  8 °
  Sat
  9 °
  Sun
  1 °
  Mon
  1 °
  Tue
  1 °
  spot_imgspot_img