Адреса

Карпош Војвода Бр. 33 Охрид

Контакт

Два од 12-те борбени авиони од типот „Рафал“ купени од Франција денеска го прелетаа Загреб, а претседателот Емануел Макрон и премиерот Андреј Пленковиќ ги следеа од плоштадот Свети Марко.

По билатералната средба меѓу Пленковиќ и Макрон, Хрватска и Франција потпишаа договор за купување на француски борбени авиони од типот „Рафал“, со што одбранбената способност на хрватската армија ќе се подигне на многу повисоко ниво.

Договорот го потпишаа министрите за одбрана на двете земји Марио Баножиќ и Флоренс Парли.

За потсетување, Хрватска купува 12 употребувани француски борбени авиони Dassault Rafale F3R, 10 едноседи и два двоседи од Франција, првата воена сила на Европската унија, по цена од 999 милиони евра, или 1, 1 миијрди со ДДВ, кои ќе бидат платени на пет рати. од 2022 до 2026 година.

„Овие договори отвораат нова димензија и страница за зајакнување на одбранбените способности на хрватската армија и хрватските воздухопловни сили“, рече Пленковиќ на владината седница во средата.

Тој претходно нагласи дека „набавката на борбени авиони Рафале стратешки ја менува позицијата на Хрватска во воена, одбранбена смисла, во однос на силата кон меѓународните партнери, безбедносните сојузи и коалициите“.

звор/фото: агенции