Адреса

Карпош Војвода Бр. 33 Охрид

Контакт

Пацифичката држава Тонга е погодена од цунами по вулканска ерупција на дното на Тихиот Океан.

На социјалните мрежи се појавија снимки на кои се гледаат големи бранови кои удираат по крајбрежните области носејќи сè пред себе и снимки на луѓе како бегаат и се обидуваат да влезат во нивните автомобили.

Некои жители на Тонга биле погодени од цунамито додека присуствувале на миса во црква каде што останале заробени.

Предупредувањето за цунами ги натера жителите да се искачуваат на повисоките места.

Ерупцијата на вулканот Хунга Тонга-Хунга Хаапаи предизвика потреси низ Јужниот Пацифик.

Главниот град на Тонга се наоѓа на само 65 километри северно од вулканот.