Добро е познато дека луѓето можат да се поврзат со заеднички алкохолен пијалок. Но, сега истражувањата сугерираат дека шимпанзата можеби го прават истото.
Истражувачите предводени од научниците од Универзитетот во Ексетер во Обединетото Кралство снимиле шимпанза како делат меѓусебно ферментирачко овошје, кое содржи алкохол. Мајмуните заедно јаделе ферментиран африкански леб во Националниот парк Кантанхез во Гвинеја-Бисао.
„Знаеме дека кога луѓето пијат алкохол, се ослободуваат допамин и ендорфин, што резултира со чувство на среќа и релаксација“, рече истражувачката Ана Боуланд. „Ние исто така знаеме дека споделувањето алкохол, вклучително и преку традициите како што се забавите, помага да се формираат и зајакнат социјалните врски“.
Лесна интоксикација
Користејќи камери за движење, истражувачите снимиле шимпанза како го споделуваат големото, фиброзно ферментирано овошје во десет наврати. Беше тестиран процентот на алкохол од заедничкото овошје. Највисоката содржина на алкохол е откриена 0,61 отсто.
Иако тој процент е релативно низок, шимпанзата јаделе многу овошје секој ден и затоа можеле да консумираат значителна количина алкохол, вели Боуланд. „Тие можат да јадат килограми од него секој ден. Веројатно е споредливо со човек да пие светло пиво“.
Истражувачите сметаат дека е малку веројатно дека шимпанзата всушност се „пијани“ од лебот. Ова нема да им користи на нивните шанси за опстанок во нивното живеалиште. Но, тие може да добијат мал зуи од тоа.
Заеднички предок
Но, фактот дека животните воопшто ја делеле својата храна може да биде важно откритие, според истражувачите. Шимпанзата не се познати по тоа што многу често споделуваат храна едни со други. И се чинеше дека споделувањето се случува кај сите возрасти и полови.
Забележано е и дека две возрасни женки оставиле поголемо парче леб во корист на помалото парче затоа што ферментирало. Трудот, кој се појавува во научното списание Current Biology, го поставува прашањето: „Дали потеклото на заедничките гозби произлегува од заедничкиот заеднички предок?“
Потекло на забавите
Истражувачите велат дека се потребни повеќе истражувања за да се утврди дали шимпанзата свесно бараат овошје што содржи етанол и како тие физички ги обработуваат тие плодови. Но, ова однесување може да биде рана еволутивна фаза на гозбата, велат тие.
Извор: НОС Холандија