„Дебелите вечери“ се претворија во гурманско јадење како божиќна традиција

Во многу домови гурманскиот комплет е повторно изваден од поткровје за Божиќ и со него се подготвува многу месо. Зошто храната е толку важна за време на празниците? И како е можно гурманската храна да стане неофицијален божиќен оброк? Експертот за традиција Инеке Строукен објаснува.

„Нашата врска со храната околу Божиќ датира од деветнаесеттиот век. „Лошата сезона“ започнуваше со Синт Мартен, кога луѓето јадеа уште еднаш“. После тоа, луѓето мораа да бидат штедливи. Синтерклас повторно беше почестен со добар оброк.

„Помеѓу 21 декември и 6 јануари, луѓето ги украсуваа своите куќи, сите се собираа заедно и имаше многу храна и светлина. Потоа на свеќите им беше дозволено силно да изгорат. Сè уште го правиме тоа за време на Божиќ. Строукен ги нарекува тие недели „дебели вечери“.

Убаво и лесно
Таа знае и од каде доаѓа гурманската страст на Божиќ. „Тоа започна во 1970-тите, со портокалови гурмански комплети. По Втората светска војна, Божиќ стана поважен како семејна прослава и имаше повеќе пари за празнично трошење. На Божиќ, да бидеме заедно и да јадеме е многу важно за нас. Многу луѓе Природно, покани семејството е полесно отколку да се организира цела Божиќна вечера, бидејќи бара помалку работа.

Подоцна божиќното лудило само се зголемило. „Од крајот на 1980-тите, па наваму, беа претставени производи како божиќни чорапи, па дури и тоалетна хартија со божиќни украси.

Фотографија на Луук ван дер Ли преку АНП
Вака изгледа во многу холандски дневни соби (фото од 2017 година)
Според Строукен, Божиќ традиционално бил првенствено религиозен ден. „На Boxing Day излеговте, на пример, да се прошетате. Холанѓаните имаат многу втори празници, на пример на Велигден. На Божиќ првиот ден е попридушен. Им беше дозволено да го земат вториот Божиќ за да бидат со своето семејство.

Божиќ се слави различно во целиот свет. Во Русија, во православните цркви се слави само на 7 јануари. “Секоја земја има свој божиќен оброк. Панетоне во Италија, мисирка или зајак со задушени круши кај нас. Во Полска и Скандинавија јадат риба за Божиќ”. Во Австралија, шунката е традиционално божиќно јадење.

Самата Инеке Строукен вечерва нема традиционален оброк на трпезата, само за празниците го пече божиќниот турбан. „А во нашата куќа важи правилото: нема Божиќ без кифлички од колбаси!

извор:НОС Холандија