Рецептот за омиленото уживање на кралицата Елизабета Втора ќе ве воодушеви, а веројатно и вам ќе ви се допадне!
Откако почина кралицата Елизабета Втора, за нејзиниот живот се пишува во сите светски медиуми. Сепак, овие денови на социјалните мрежи кружи рецепт за едно од нејзините омилени задоволства – шкотски палачинки.
Имено, како што се истакнува, тоа лично кралицата го напишала и го испратила назад во 1959 година на тогашниот американски претседател Двајт Ајзенхауер, кој со сопругата Мами бил во замокот Балморал да ја посети Елизабета Втора, а за појадок биле послужени така – наречени drop scones, односно шкотски палачинки.
Тоа е еден вид пржено тесто кое наликува на американски палачинки. Десертот до тој степен ги воодушевил што парот го побарал рецептот, а кралицата писмено им го испратила. Заедно со потребните состојки, кралицата накратко опишала како се подготвуваат палачинките, а потоа дала и неколку практични совети.
– Кога правам помалку палачинки, ја намалувам количината на брашно и млеко, но не ја менувам количината на другите состојки. Исто така, понекогаш ги подготвував со меласа или златен сируп наместо шеќер и може да биде многу вкусен – напишала Елизабет.
А особено нагласила дека тестото за палачинки треба да се измати прилично долго, но и да не стои долго пред да почнат да се пржат палачинките.
Потребни состојки:
4 чаши брашно (околу 400 грама)
4 лажици шеќер во прав
2 чаши млеко
2 јајца
2 лажички сода бикарбона
3 лажички прашок за пециво за вино (достапен во подобро снабдени продавници за здрава и органска храна)
2 лажици стопен путер
Како се подготвуваат?
Изматете ги јајцата, шеќерот и половина од потребната количина млеко. Во изматената смеса додадете го брашното, па повторно измешајте, додавајќи го преостанатото млеко, содата, прашокот за печиво и путерот. Тестото треба да биде погусто од смесата за обични палачинки, односно да не се истура.
Овој тип на палачинки по форма треба да личат на американски палачинки, затоа на тавата направете помали кругови чие дно не се лепи.
Намачкајте го со масло, почекајте добро да се загрее и почнете да ги пржите палачинките. Кога ќе се појават меурчиња на нивната површина, превртете го и варете од другата страна уште 30 до 60 секунди или додека не поруменат.
stil.kurir.rs