Ѕвездениот готвач Џони Бур почина на 60-годишна возраст. Неговите деца ова го објавија на Инстаграм.
Портпаролот на семејството изјави за De Telegraaf дека врвниот готвач починал на Бонер како резултат на белодробна емболија. Бур беше сопственик на ресторанот Де Либрије во Цволе, единствениот ресторан со три Мишелин ѕвезди во Холандија.
Бур ја започна својата кариера на 17-годишна возраст како готвач во Амстердам. Готви во Де Либрије од 1987 година. Во 1993 година го презеде ресторанот заедно со неговата сопруга Тереза. Таа година ресторанот ја доби својата прва ѕвезда Мишелин. Следеше втора ѕвезда во 1999 година и третата во 2004 година.
Еден од инспекторите на Мишелин минатата година изјави за едно јадење од Бур во Де Либрије: „Јадам во Холандија повеќе од триесет години како инспектор на Мишелин, но сè уште сум изненаден од очигледната едноставност со која овој готвач ги носи во чинија емотивните креации како оваа подготовка“.
Со текот на годините парот се прошири. Покрај „Де Либрије“, тие станаа сопственици и на уште три ресторани во Цволе, два ресторани на Бонаир и еден на Курасао.
Во последниве години, децата на Бур, Џими и Изабел и готвачот Нелсон Танате играа сè поважна улога во Де Либрије. Тие станаа косопственици, но Џони и Тереза исто така останаа сопственици. Секојдневното управување со кујната беше во рацете на Танате.
Во интервју за Де Стентор оваа година, Бур рече дека сè уште не знае кога сака да престане и дека сака да види со сопругата „за пет години“ дали тоа ќе биде моментот кога конечно ќе ја предаде палката.
Во документарната серија од шест дела De Opvolging од Омроеп МАКС, беше прикажано како Бур и неговата сопруга ги подготвуваат децата и Танате за наследувањето.
извор: НОС Холандија