(ФОТО) „Македонски мерак“ ресторан на Савска во Загреб, нуди чомлек, тавче гравче и низа македонски специјалитети

Првиот во Доњи Светице, вториот во Кустошија и третиот во Савска, на местото каде што некогаш се наоѓаше култната кафеана Златни медо. Неодамна готвачот Киро Ристовски таму го отвори третиот ресторан „Мерак“, каде ја спои македонската кујна со ориентални, медитерански и турски вкусови, но со интересен додаток на домашно пиво. Имено, тој го презеде производството на светло, темно и сечено пиво, а во тек е и брендирањето на популарна капка која доста добро оди со храната на Мерак. Три децилитри чини 16 куни, половина литар 19 куни, а „жирафа“ чини 100 куни.

– Пабот беше затворен две-три години, а ние само баравме нов простор. И некако ни изгледаше идеална. Така започнавме преговори за просториите и набрзо го отворивме ресторанот. Пред да дојдам на работа во Загреб, готвев на море цели 13 години. Таму го зедов најдоброто од медитеранската храна и го вклучив во менито – вели Ристовски, кој од Македонија дошол во Хрватска пред речиси две децении.

Се нудат повеќе од 60 јадења, а најпопуларна е секако Гравче на тавче. Познатиот деликатес чини 30 куни, а на менито може да се најде и во комбинација со плескавица од 50 куни. Гостите сакаат и да нарачаат, истакнува готвачот, турли тава, северномакедонско јадење од турски корени кое е специфично по дека состојките, зеленчукот и месото, се печат заедно во тркалезен сад, а можете да го вкусите за 85 куни.

– Сите наши готвачи се специјално обучени да подготвуваат македонска храна. А имаме и специјално обучен технолог кој исклучиво се грижи за производство на пиво – објаснува Ристовски.

Чомлек, традиционален специјалитет кој првично се приготвувал во земјено тенџере покриено со пергамент, во својата верзија со телешко е исто така на врвот на листата на јадења кои се во лудило, а чини 90 куни. Секој работен ден, ресторанот нуди и гајбл за приближно 50 куни, како што е похован ослиќ со салата од компири или рижото од пилешко и зеленчук.

– Во среда имаме и музика во живо, свири тапан бендот Друга страна. А во петок и сабота ни доаѓаат македонски бендови кои свират главно автохтона музика за автентична атмосфера, но често и нешто по желба на гостите – вели сопственикот на ресторанот.

Може да се ужива и во баклава, па дури и во комбинација со турско кафе и чаша позната мастика, традиционален македонски пијалок кој се добива со дестилирање на вино, и неговиот сладок вкус и мирис, покрај растението од кое беше именуван, се дадени и од анасон, мед и разни цвеќиња. Тајните на македонската кујна лежат во разните зачини, свежиот зеленчук и месото, особено телешкото и јагнешкото месо, кои ги има во изобилство во земја позната по производството на вино, па затоа таму е задолжителна чаша со ручек или вечера. Очигледно, овој обичај го презеле и Хрватите, кои на половина час од нашата обиколка среде бел ден го наполниле ресторанот Сава и уживајќи во деликатесите што многумина ги рангираат со најценетите јадења во светот, како што се кавијарот и тартуфите.

Што се однесува до идните планови, Ристовски објаснува дека има голема желба да отвори и четврти ресторан некаде покрај морето, односно во Далмација.

 

– Долго работев на југ, како што напоменав, и имав можност да ја запознаам културата и луѓето, па оттука и желбата. Но, ќе видиме каде ќе не однесе животот – заклучува сопственикот на Мерак.

 

vecernji.hr