Неколку луѓе утрово во Винтерсвајк можеа да ги врзат чизмите. Иако температурите се уште не се спуштиле под нулата, таму за прв пат се одржа лизгање на природен мраз.
Ова беше можно благодарение на експериментот на Здружението за мраз Винтерсвајк, кој го направи подот на „патеката за чкртаници“ доволно ладен и беше создаден тенок слој мраз.
„Создадовме услови кои и се потребни на природата за природен мраз“, изјави мајсторот за мраз Хендрик ван Проије за Omroep Gelderland. На пример, асфалтната патека е изолирана одоздола со пена бетон, така што топлината од земјата не го загрева асфалтот. Покрај тоа, на патеката е нанесен бел слој, кој исто така го изолира асфалтот одозгора и ја рефлектира сончевата светлина.
Синоќа беше одлучено дека условите се доволно добри за да се тестира патеката денеска. Тоа е затоа што вчера немаше сончево зрачење, а синоќа беше ведра ноќ. Покрај тоа, беше без ветар. Тоа овозможило земјата да изгуби многу топлина и температурата на земјата на белиот асфалт паднала под нулата. Ван Проије рано утринава почна да прска вода на патеката. Беше толку ладно што се замрзна.
И така, мала група луѓе можеа повторно да ги извадат лизгалките. Оваа сезона, првото лизгање на природен мраз ќе биде во името на Здружението за мраз Winterswijkse.
Минатата година здружението имаше и топка, онаа на првиот маратон на природен мраз. Тоа се случи на патеката од 400 метри. Таа патека се уште е на црн асфалт, а не на бел слој како што е патеката за гребење. Температурата на црниот асфалт синоќа се уште беше околу 1,5 степен.
Оваа сезона ќе тестираме и споредуваме“, вели Ван Проије. А можеби патеката од 400 метри ќе биде збогатена со таков бел слој. Тоа е скапо. Реновираната патека за дудл чинеше 20.000 евра; За патеката од 400 метри би биле потребни 100.000 евра. Здружението за лизгање на мраз го собира ова преку кампањи и спонзорства. Веќе се собрани 40.000 евра, но „за мал клуб за лизгање на мраз е многу скапо“, вели Ван Проије.
Но, тоа значи дека природниот мраз е можен порано отколку поинаку. „Веќе можеме да направиме сладолед, а сè уште не е ни замрзнат. Камо ли колку сладолед можеме да направиме кога е -2 степени.
Ќе помине малку време додека Van Prooije повторно да почне со прскање и премачкување. „Следниот пат сакаме да дојдат 300 луѓе и да ги информираме сите претходната вечер.
извор: НОС Холандија