Нина Богосавац – уредник економија
Ник Вотерс -уредник економија
Потрошувачите сакаат дневен оброк за 8 евра или оброк од три јадења за помалку од 20 евра, но јадењето надвор за речиси ништо е исклучително. Во текот на изминатите пет години, ноќното излегување поскапе за околу 30 проценти. Сепак, постојат ресторани кои се фокусираат на низок буџет, дури и за време на празниците. Иако се под зголемен притисок.
Во центарот на Бреда, Фред и Марлоес ван Верд служат чорби во нивниот ресторан повеќе од 50 години: три јадења за 12,50 евра. „Каде можеш да го најдеш?“, вели Фред. „Порано имаше многу повеќе вакви типови ресторани. Сега сме речиси единствени. Да, можев да заработам повеќе, но тогаш немаше да биде толку забавно“.
Буџетска чорба
После толку години работата им станува претешка на двајцата и наскоро ќе се пензионираат. Но, со години успевавме да им понудиме на гостите прифатливо јадење. Секогаш со варијација на чорбата како главно јадење. „Ние го правиме тоа така што купуваме добро и правиме многу самите“, вели Фред. Разлика прави и фактот што хипотеката е исплатена.
Базата на клиенти во Den Boerenstamppot е силна, гостите се благодарни за ниските цени кои се повеќе се реткост. Податоците од Институтот за услуги за храна (FSIN) покажуваат дека процентот на луѓе на кои јадењето надвор им е прескапо е значително поголем од пред четири години. Приближно половина од Холанѓаните сега мислат дека е премногу скапо.
Совети за ресторани
Рене Ламбу е сопственик на Porterenee, платформа за паметно управување со вашите пари. Таа дава совети за јадење надвор со буџетски избори.
Според Lamboo, луѓето често излегуваат да јадат навечер, но тоа е најскапата опција. „Ручекот е добра и поевтина алтернатива. Го имате истото искуство, но во помалку популарно време“.
Таа ве советува однапред да направите избор и да се ориентирате онлајн. “Направете избор во курсевите. Прескокнете курс, на пример. И внимавајте на зделките, како што се преку Groupon или Social Deal. Има многу понуди во јануари.”
„И обрнете внимание на зголемувањето на продажбата“, вели Ламбу. „Чаша просеко, сендвич. Сето тоа се додатоци кои, ако кажете „да“ на сè, значително се зголемуваат во цената. Однапред договорете се како ќе се справите со ова“.
Секој што ќе ги погледне бројките на CBS не само што ќе види дека рестораните поскапеле за 27 отсто за пет години, туку и дека брзата храна и оброците за готовина дури поскапеле за околу 38 отсто. Цените на угостителството пораснаа повеќе од просечната инфлација од околу 23 отсто.
„Сигурно стана поскапо“, се согласува Инга Блокер од FSIN. „Сепак, зголемувањата на цените се неопходни. Угостителските оператори ги стеснуваат маржите и честопати веќе губат пари. Тие се во поделеност: сакаат да им служат на потрошувачите кои сакаат да јадат надвор, а во исто време сакаат да останат на живот“.
Ниту нискобуџетните ресторани не можат да го избегнат поскапувањето. Во Den Boerenstamppot некогаш почнаа со 5 гулдени, но на секои неколку години тие малку се зголемуваа. Groningen Eeterie De Globe веќе 25 години служи дневна ужина од 8 евра и оваа година божиќно бифе од три јадења за 18 евра, но и тоа е под притисок.
„Тоа е предизвик“, се согласува Јулија Кастро, поврзана со Де Глоуб. „И останува тешко. Сè поскапува. Зградата ја делиме со друга организација, што ги заштедува трошоците. Заштедуваат и на други работи. „Немаме фиксно мени, купуваме минимално и креативни сме со готвењето, особено со остатоците од претходниот ден.
За богатите
Инга Блокер не исклучува дека јадењето надвор ќе биде само за богатите во иднина. „Тоа би било голема штета, но е ризик. Затоа што треба да се справите со зголемените цени и скапиот, оскуден персонал.
Според Блокер, во секој случај нема да биде поевтино да се јаде надвор. „Но, се надевам дека не е поскапо. Останува на претприемачот во угостителството: дали може да испорача вкусен оброк за овие цени? Тоа секако не е лесно“.
извор: НОС Холандија