Дачиќ: ЕУ прави притисок договорот од Охрид да влезе во Преговарачката рамка за Србија

0
53

Министерот за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ изјави дека Брисел го зголемува притисокот врз Србија со формален предлог деловите од Охридскиот договор, со кои Белград не се согласи, да се вклучат во преговарачката рамка за членство во Европската унија.

„Има обид да и се наметне обврска на Србија преку Европската унија и поглавјето 35 дека доколку сака да стане членка, мора да има таканаречена целосна имплементација на Охридскиот договор и оној дел од договорот со кој го направи не се согласувам. Србија не го потпиша Охридскиот договор, со усната изјава на претседателот на Србија се огради од одредени формулации кои укажуваат дека ова е некакво признавање на Косово и дека се согласуваме Косово да стане членка на ОН и др. меѓународни организации“, рече Дачиќ за „Пинк ТВ“