Раскошната круна на најмладата српска кралица Симонида, изложена во Историскиот музеј на Србија

0
52

Раскошната круна на најмладата српска кралица Симонида, изложена во Историскиот музеј на Србија, плени со својата убавина. Симонида имаше само пет години кога крунисувајќи се на Велигден стана гаранција за мир меѓу две моќни држави – средновековното Српско Кралство и Византиската империја.