Trippinsrbija ви ја покажува скриената убавина на природата во Србија

0
558

Запознајте ја вашата земја за да ја засакате повеќе, е една изрека која Тања Васојевиќ, директорка за комуникации на Одделот за корпоративни комуникации во Делта Холдинг, сериозно ја сфатила и уште посериозно ја претворила во реалност. Слободното време го поминува на многу интересен начин – патува низ Србија и ги споделува своите искуства со другите, објави ekspres.net. 

Како и кога почнавте да го правите ова?

„Идејата за посета на Србија дојде по неколку ситуации, во кои мојот одговор на прашањето на странците со кои работев секој ден: „Што да се посети во Србија?“, беше барем скромен. Неколку заеднички туристички центри  и ништо повеќе. И во 2016 година заедно со моите пријатели решив да ја проверам таа дилема. Одвојуваме една сабота во месецот да ја посветиме на патувањето. Откако се уверивме дека зад штурите одговори за туристичките потенцијали на Србија се крие незнаење, решивме да ги споделиме нашите искуства користејќи го најдобриот канал – социјалните мрежи. Го формиравме профилот TrippinSrbija, кој се позиционираше како прв, а потоа и единствен блог за патувања кој се занимаваше исклучиво со Србија како туристичка дестинација. Авантуристите полека не најдоа, не следеа, не бодреа и денес важиме за граѓански авторитет кога е во прашање домашниот туризам, но и како инспирација за многумина кои се дрзнаа да тргнат по истите стапки како нас.

Добивме награди, гостувавме во бројни медиуми, како соговорници и колумнисти, учествувавме на разни конференции, се сретнавме со туристичката фела… Денес, нашата мапа вклучува повеќе од 400 посетени локации и поминати повеќе од 25.000 километри. Затоа со право можеме да кажеме #nemašizgovorobiđisrbiju“

Колкумина од вас се во тимот и што друго, освен љубовта кон патувањето, ве поврзува?

“Патувањето 5орка е нашето второ име по кое луѓето исто така не препознаваат. Нашиот тим го сочинуваат тројца политиколози – покрај мене се Александра Миладиновиќ и Марјан Драгиќ и ние стоиме зад сите тие историски приказни и интересни работи на нашиот профил. За нашиот уметнички страна, фото и видео содржини, е задолжен Бојан Васојевиќ, архитект. А изработката на мапи за патувања и комплетната логистичка организација е во рацете на нашиот градежен инженер Раде Рогач. Тоа нè поврзува – пријателство.“

Како избирате дестинации?

„Што помалку луѓето знаат за нив – толку подобро. Ние сме најуспешни во претставувањето на таквите луѓе.

Кое е првото нешто што секогаш го ставате во вашиот куфер?

„Не користиме куфер, туку само планинарски ранчи, а во нив се задолжителни:  лекови, надворешни батерии, многу вода и прилично нездрави грицки – слатки и слатки.

Дали хобито што го негувате на некој начин влијае на вашата работа и однос кон работата?

„Поради тоа хоби сум покреативен, поиновативен, помотивиран. Поради тоа хоби сум подобар човек во секоја смисла. Ми се чини дека тоа се многу важни работи и во професионална средина.

Која е следната дестинација за која се подготвувате?

„Следете не на мрежите 😉“

извор: ekspres.net.