Мирослав Мишковиќ целосно ослободен од сите обвинувања

0
678

Апелациониот суд во Белград го ослободи Мирослав Мишковиќ од обвиненијата за помагање и поттикнување даночно затајување.

Со оглед на тоа што тој претходно беше ослободен со правосилна одлука во процесот за наводна злоупотреба на службената положба, со тоа беше ставен крај на прогонот на Мишковиќ, кој започна во 2012 година. Основачот и претседател на Управниот одбор на „Делта Холдинг“ беше прогласен за невин во целата постапка што се води против него.

Обвинението на обвинителот за организиран криминал го товари Мишковиќ со неговите совети кои влијаеле на неговиот син Марко Мишковиќ да затајува данок, при влегувањето на акциите во Друштвото за патишта Ниш.

Во образложението на пресудата, Апелациониот суд потсетува дека важна карактеристика на кривичното дело даночно затајување е тоа што постои намера целосно или делумно да се избегне плаќање данок и дека оваа намера мора недвосмислено да се утврди. Според судот, наводите во обвинителниот акт не произлегуваат од ниту еден доказ изведен во текот на постапката. Имено, од записниците на даночните инспектори кои извршиле теренски увид се гледа дека извршиле увид во сите документи кои се прецизно наведени таму, што значи дека сите горенаведени факти им биле познати на даночните инспектори кои ја вршеле контролата.

Што се однесува до обвинението дека Мирослав Мишковиќ со совети до синот сторил кривично дело помагање даночно затајување, Апелациониот суд заклучил дека советите од  Мишковиќ кои му ги дал на Марко Мишковиќ се законски дозволени и тие не претставуваат извршување на кривично дело.

Од обвиненијата за даночно затајување беа ослободени и Марко Мишковиќ, како и другите обвинети во истиот процес: Јадранка Бадриќ и Живојин Петровиќ.

Веста за Мишковиќ е објавена на неговиот персонален сајт.