Австрија донесе одлука за протерување на 4 руски дипломати

0
156

Министерството за надворешни работи на Австрија побара четворица руски дипломати вработени во две различни мисии во земјата, да ја напуштат Австрија поради „нивните акти кои не се во согласност со нивниот статус“, пренесува „Анадолу“.

Според писменото соопштение на австриското Министерство за надворешни работи, врз основа на одредени членови од Виенскиот договор, двајца руски дипломати вработени во Амбасадата на Русија во Виена се прогласени за персона нон грата.

Исто така, се наведува дека од руски дипломати вработени во руската мисија во Канцеларијата на ОН во Виена е побарано да ја напуштат земјата со образложение дека „вршеле акти кои не се во согласност со нивниот статус“.

Според соопштеното, овие дипломати најдоцна до 8 февруари треба да ја напуштат земјата.

извор:„Анадолу“.

фото:„Анадолу“.