Откриени наоѓалишта на злато во БиХ

0
151

На северозападниот дел на Босна и Херцеговина за време на геолошките истражувања пронајдени се наоѓалишта на злато со висока концентрација, а сега се работи на утврдување на профитабилноста од експлоатација на овие наоѓалишта, соопшти денеска компанијата која ја истражува почвата во областа.

 

Според Милош Бошњаковиќ, извршен директор на Lykos Balkan Metals, траги од злато се пронајдени во областа на малата општина Језеро, лоцирана покрај реката Плива во околината на Мркоњиќ Град. Бошњаковиќ, чија компанија доби концесија за геолошки истражувања во оваа област, тврди дека досега отворените дупнатини покажале „неверојатна содржина на злато“ во почвата.

„На три локации е потврдена висока содржина на злато на контактите на различни литолошки единици, до неверојатни 27,5 грама на тон во континуитет од дури 60 метри, што е невообичаено висока содржина дури и за светски познатите рудници за злато. “ изјави Бошњаковиќ, цитиран од порталот Бања Лука.Независен весник.

 

Геолошките истражувања започнаа минатата година и засега претставуваат рана фаза, а Бошњаковиќ вели дека ќе бидат потребни уште неколку години работа за да се утврдат сите важни информации за наоѓалиштето злато и можностите за негова експлоатација. Тој рече и дека за ова ќе бидат потребни значителни финансиски средства, па ги повика локалните власти да се вклучат.

 

 

index.hr