More

  Синдикатот на Македонска пошта бара да се стопира вработувањето на 31 административен службеник поради лошата финансиска состојба

  Синдикатот на Македонска пошта бара генералниот директор да ја преиспита и стопира одлуката за распишување јавен оглас за вработување на 31 административен работник поради, имајќи ја во предвид, како што соопштуваат „лошата финансиска состојба со која се доведуваме во ризик за обезбедување редовна плата за постоечките работници“.

  -Во овие моменти на сериозна финансиска криза на друштвото, кога вработените во Пошта стравуваат за зачувување на своите работни места и егзистенција на своите семејства, предизвикани од лошата финансиска состојба на Друштвото како последица на намалените приходи и проблемите со кои се соочуваме во организација на работењето, генералниот директор на Пошта на РСМ распишува јавен оглас за нови вработувања во администрација објавен во дневните весници „Слободен печат“ и „Коха“ во изданијата од 16.02.2023, велат во соопштение од Синдикатот на Македонска пошта.

  Оттаму потенцираат дека од ден на ден загриженоста и неизвесноста кај вработените е се поголема, особено, како што потенцираат, неизвесноста за редовна исплата на плата во законски рок во нареден период- месеци, а дополнително загрижува фактот што доцни и исплатата на платата за јануари 2023 година во предвидениот законски рок до 15-ти во месецот. – И покрај тоа се распишува оглас за нови вработувања и тоа во админстрација каде што има превработеност а тие работни места може да се пополнат со внатрешно прераспоредување. Сето ова е крајно несериозно и дополнително ја загрозува иднината и егзистенцијата на над 2000 вработени, посочува Синдикатот.

  И во оваа состојба на криза и неизвесност на Друштвото, дополнуваат,не би биле против за нови вработувања доколку се во согласност со реалните потреби на Друштвото, а се однесуваат за пополнување испразнети работни места од технолошкиот процес кои ќе допринесат поголема ефикасност и продуктивност во насока на стабилизација и зголемување на приходите на друштвото а со тоа подобрување на услугата кон граѓаните.

  -Имено, посочените испразнети работни места за кои е распишан јавен оглас може да се пополнат со внатрешно прераспоредување на постоечките кадри имајќи го во предвид фактот дека во администрацијата на Друштвото има превработеност и ова е добра прилика да се направи внатрешно прераспоредување согласно нивниот работен стаж, образование, искуство и квалификации, се со цел за поголема продуктивност и ефикасност во работењето, наведува Синдикатот и реагира дека раководството не спровело постапка за информирање и консултирање со синдикатите за ова прашање и оти постапката е спроведена спротивно на Законот за работни односи, конвенциите на МОТ и директивите на ЕУ за информирање и консултирање.

  -Од гореизнесените аргументи Синдикатот на Македонска пошта и вработените, со ова соопштение го повикуваат Генералниот директор да ја преиспита одлуката за распишување јавен оглас за вработување на нови триесет и еден административни работници, и истата да се стопира, имајќи ја во предвид лошата финансиска состојба со која се доведуваме во ризик за обезбедување на редовна плата за постоечките работници, како и можноста испразнетите работни места да се пополнат со внатрешно прераспоредувања, се вели во соопштението.

   

  извор: Синдикат македонска пошта

   

  spot_img

  Последни Вести

  spot_imgspot_img

  Слични Вести

  Skopje
  clear sky
  6.8 ° C
  6.8 °
  6.8 °
  65 %
  1kmh
  0 %
  Thu
  10 °
  Fri
  19 °
  Sat
  22 °
  Sun
  15 °
  Mon
  9 °
  spot_imgspot_img