Темната страна на прехранбената индустрија и измамите што треба да се избегнуваат: Мед

Како потрошувачи , сакаме да веруваме дека храната што ја купуваме и консумираме е она што таа тврди дека е. За жал, прехранбената индустрија е полна со измами и измами кои можат да ги загрозат нашите паричници и здравје.

 

За да се осигураме дека навистина го добиваме она за што плаќаме, се потпираме на етикетирање и пакување, но има ситуации кога производителите користат маркетинг јазик или одредени изрази кои се дизајнирани да го привлечат нашето внимание и да создадат позитивни асоцијации за одреден производ, но не навистина ја пренесуваме целосната слика за она што го купуваме.

 

Има и ситуации кога официјалните контроли не успеале и производот воопшто не одговара на напишаното на него, што може да биде сериозна измама. Ние сме особено чувствителни на измами во угостителските објекти, каде што изјавите за состојките на храната и пијалоците што ги нарачуваме не ни се веднаш видливи.

 

На тој начин, рестораните можат да користат поевтини состојки наместо очекуваните и да користат трикови како што се прекумерна употреба на зачини и додавање адитиви кои го подобруваат вкусот за да ги сокријат недостатоците во квалитетот.

Медот е популарен природен засладувач кој луѓето го користат илјадници години. Покрај одличниот вкус, медот има и голем број потенцијални здравствени придобивки, како што се антибактериски и антиинфламаторни својства. Сепак, како и другите природни производи, медот може да биде предмет на измама, лажно претставување и фалсификување.

 

Природниот мед се состои исклучиво од суров мед и не содржи никакви адитиви, вклучително и вода. Фалсификуваниот мед содржи природен мед, но и други адитиви, додека вештачкиот мед се состои од шеќер или пченкарен сируп, адитиви и бои.

Пчеларите ширум Хрватска се борат против продажбата на лажен мед, а некои дури успеале да разоткријат измамници на пазарите и да ги пријават во Инспекторатот. За да избегнете лажни медовини производи, важно е да барате мед кој е означен како 100% чист или сиров.

 

Суровиот мед не се обработува или загрева, што може да уништи некои од неговите природни ензими и хранливи материи. Исто така, важно е да се купи мед од реномирани извори, како што се локални пчелари или доверливи брендови кои користат мерки за контрола на квалитетот за да се осигураат дека нивните производи се чисти и без штетни загадувачи.

 

За да препознаете лажен мед, можете да го тестирате на неколку начини. Еден од начините да се препознае лажниот мед е тоа што се пени кога се загрева.

Исто така, можете да измешате малку мед со жолчката и ако медот ви е чист, кога ќе ја изматите жолчката, ќе предизвика жолчката да замрзне што ќе изгледа како да е сварена, што значи дека медот не е разреден. со некои други адитиви како шеќер или пченкарен сируп.

 

Исто така, кога ќе додадете една лажица мед во чаша вода, вистинскиот мед ќе згрутчи и ќе потоне на дното, додека лажниот мед ќе почне да се раствора. Кога ќе намачкате чист мед на парче леб, тој ќе се стврдне за неколку минути, додека вештачкиот мед ќе го навлажни лебот бидејќи содржи вода.

 

Конечно, најдобро е да се избегнува медот што се продава во пластични садови бидејќи е поверојатно да биде фалсификуван или контаминиран. Со преземање на овие мерки на претпазливост, можете да уживате во многуте потенцијални придобивки од чистиот, висококвалитетен мед, додека избегнувате лажни или штетни производи.

 

index.hr