Пари: Шпиунски афери, перење пари, самоубиства – Што се случуваше со CREDIT SUISSE?

0
95
A Swiss flag flies over a sign of Swiss bank Credit Suisse on May 8, 2014 in Bern. A senior US official told AFP on May 5, 2014 that the probe of Credit Suisse's past practice of helping its wealthy US clients evade taxes by sheltering their funds abroad was almost complete and that criminal charges could be brought within "a few weeks.". AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo credit should read FABRICE COFFRINI/AFP/Getty Images)

Credit Suisse доби спасувачки пакет за обезбедување ликвидност од Швајцарската народна банка оваа недела, откако цената на нејзината акција падна на историски минимум, но патот на некогаш познатиот кредитор до работ беше долг и бурен.

Најавата дека Credit Suisse ќе позајми до 50 милијарди швајцарски франци (54 милијарди долари) од централната банка дојде по последователни сесии на големи падови на цената на нејзината акција. Тоа го направи Credit Suisse првата голема банка која доби таква интервенција по Глобалната финансиска криза во 2008 година, објави pari.com.mk.

Акциите на банката завршија во средата на 1.697 швајцарски франци – намалени за речиси 98% од историскиот максимум на акциите во април 2007 година, додека замените за кредитни обврски, кои ги осигуруваат сопствениците на обврзници од неисполнување на обврските на компанијата, се искачија на ново рекордно ниво оваа недела.

Овој потег доаѓа по години на неуспех на инвестициското банкарство и низа скандали и неуспеси во управувањето со ризици.

СИТЕ СКАНДАЛИ НА КРЕДИТ СВИС – ШПИУНИРАЊЕ, КРИМИНАЛ, САМОУБИСТВА

Credit Suisse моментално е подложен на огромен стратешки ремонт во обид да ги реши овие хронични проблеми. Актуелниот извршен директор и ветеран на Credit Suisse, Улрих Кернер, ја презеде функцијата од Томас Готштајн во јули, бидејќи лошите перформанси на инвестициската банка и зголемените одредби за судски спор продолжија да ја намалуваат заработката.

Готштајн ги презеде уздите на почетокот на 2020 година по оставката на претходникот Тиџане Тиам поврзано со бизарниот скандал со шпионирање, во кој поранешниот шеф на управувањето со богатство врзан за UBS, Икбал Кан, беше следен од приватни детективи, наводно по налог на поранешниот главен извршен директор Пјер-Оливие Боуе. Сагата исто така вклучува и самоубиство на приватен истражител и оставки на мноштво директори.

Поранешниот шеф на водечката домашна банка на Credit Suisse, широко перципиран како стабилна рака, Готштајн се обиде да ја одмори ерата опфатена со скандали. Таа мисија беше краткотрајна.

На почетокот на 2021 година, тој се најде себеси како се справува со последиците од две огромни кризи. Изложеноста на банката на колапсот на американскиот семеен хеџ-фонд Archegos Capital и британската финансиска компанија за синџирот на снабдување Гринсил Капитал ја оптоварија со огромни судски постапки и трошоци за надомест.

Овие неуспеси во надзорот резултираа со огромно поместување на одделите за инвестициско банкарство, ризик и усогласеност и управување со средства на Credit Suisse.

Текстот во целост на: pari.com.mk.