Позитивни придобивки од конзумирањето бел леб, основна состојка на балансирана исхрана

0
121

Според истражувањата на диетолозите, бел леб е една од основните состојки на здравата и балансирана исхрана. Ова го потврдува и новото истражување научен тим од Харвардскиот универзитет, кои докажале дека конзумацијата на бел леб има повеќе предности за нашето здравје.

Според истражувањето, бел леб е богат извор на витамини и минерали, како на пример калциум, железо, витамин Б и фолната киселина. Исто така, бел леб е богат на диетални влакна, кои се потребни за здравото функционирање на дигестивниот систем.

Повеќе од тоа, бел леб има ниска гликемиска индекс во споредба со другите видови леб, што значи дека тоа не ги зголемува нивоата на глукоза во крвта веднаш по конзумација, што го прави одличен избор за луѓе со дијабетес.

Секако, е важно да се има во предвид дека бел леб не треба да се конзумира во големи количини, бидејќи тоа содржи и глутен, кој може да предизвика проблеми за луѓето кои имаат неподнесливост на глутен.

Во секој случај, истражувањата на Харвард го потврдуваат тоа што диетолозите веке го знаат – бел леб е битен дел од здравата исхрана, и неговата употреба во умерени количини може да има многу предности за нашето здравје.

news1.mk