Доколку сакате да го подобрите своето здравје, не го занемарувајте цвеклото

Цвеклото станува сè популарно во светот на храната, а новите истражувања покажуваат дека тоа има бројни здравствени придобивки. Според студијата објавена во списанието “Journal of Nutrition”, цвеклото е богат извор на фолната киселина, која има значајна улога во здравјето на срцето.

фото: unsplash.com

Истражувањата покажуваат дека редовната консумација на цвекло може да помогне во намалувањето на крвниот притисок, што ја намалува веројатноста за болести на срцето. Овој зеленчук е и богат извор на антиоксиданти, кои помагаат во заштитата на телото од слободните радикали, кои можат да предизвикаат повреди на клетките и да го зголемат ризикот од болести.

Покрај тоа, цвеклото е и одличен извор на витамини и минерали, како што се калциум, калиум, магнезиум и железо. Калциумот е потребен за здравите коски и заби, додека калиумот помага во контролирањето на електролитите во телото. Магнезиумот има улога во метаболизмот, а железото е потребно за правилното функционирање на црвените крвни клетки.

Затоа, доколку сакате да го подобрите своето здравје, не го занемарувајте цвеклото. Додадете го во вашата исхрана и уживајте во неговите многу придобивки.

фото: unsplash.com