Цените на преработената храна веќе растат на глобално ниво, а сега на ред се популарните кондиторски производи и сокови.
Цените на шеќерот скокнаа бидејќи зголемената побарувачка беше усогласена со влошување на временските услови – а аналитичарите велат дека „се уште има простор за зголемување на цените“.
Фјучерсите на суровиот шеќер во последните денови се зголемија на околу 50 центи за килограм, достигнувајќи го највисокото ниво во последните 11 години.
Шеќерот како суровина се најде на т.н bull пазар, бидејќи цените се уште се високи – на краток и среден рок, објави CNBC. Клучната причина за проблемите со шеќерот се временските ризици, кои ги погодуваат најголемите производители на оваа храна.
CNBC понатаму пишува дека зголемувањето на цените на шеќерот може да се пренесе на крајните потрошувачи, во форма на повисоки цени за нивните омилени слатки, како што се сладолед, бисквити, чоколади, бонбони.
Порастот на цените на кондиторските производи и пијалоците на база на шеќер е имплициран од зголемените вредности на шеќерот – рече Џон Стенсфилд, виш аналитичар во DNEXT, платформа за анализа на податоци.