Бездомник прогласен за „најдобар ученик“ на својата генерација

0
146

Тинејџерот 12 години живее како бездомник со својот татко, а поради одличните оценки е прогласен за „најдобар ученик“ на својата генерација.

Некои го сакаат средното училиште, додека други го мразат. Но, без разлика на ставовите, јасно е колку е важно средното образование и напредување во животот.

Можеби сте мислеле дека оваа титула може да се додели само на деца кои живеат во стабилни семејства. Тој живее како бездомник со својот татко веќе 12 години Немал привилегија да живее во стабилен дом и е бездомник во последните 12 години заедно со неговиот татко.

Во текот на целото средно образование, Грифин немал обезбедување на домот, ниту пак секогаш го имал истиот покрив над главата. Ова е причината зошто тој е толку голема инспирација за многумина. И покрај се, тој беше решен да го заврши средното училиште со почести. На денот на доделувањето на сертификатот тој беше таму со сите други студенти. Но, тој беше прогласен и за најдобар ученик во својата генерација. На прашањето какво е чувството да завршиш средно училиште, тој рече:

„Само сакам да покажам дека секој може да го направи тоа, без разлика на околностите. Никогаш повеќе не сакам да го живеам тој живот. Правам се што можам затоа што не сакам да живеам така“.

Приказната на Грифин е потсетник дека никогаш не треба да судиме некоја личност поради нивните околности. Никогаш не знаеш како таа стигна таму. Дури и ако ги знаете околностите, обидете се да помогнете колку што можете.

Мајката на Грифин ненадејно починала од рак, а неговиот татко не можел да си дозволи куќа. Грифин се сети дека лежел во кревет една вечер, бил ужасно гладен, знаел дека нема да може да јаде ништо, а утре има училиште. Неговата ситуација беше ужасна, а учителите, чудно, не знаеја ништо за тоа.

И покрај битките со кои се соочија, Грифин, неговиот брат и неговиот татко на крајот излегоа како победници. На Грифин му претстои светла иднина, а неговиот татко мора да биде многу горд.

 

 

 

maskimagazin.mk