На Големо езеро на Пелистер откриено ново растение

0
96

Последната нуркачка истражувачка експедиција на пелистерското Големо Езеро што ја спроведоа нуркачите од „Врело“, им донесе големо изненадување. За првпат снимија и документираа растение на дното од езерото, кое како што вели нуркачот Александар Ацев, во експедициите изминатите години, никогаш не го забележале.

Наликува на грмушка со должина од 30 до 50 цм и не се совпаѓа со вегетацијата околу езерото. Но, за да се утврди за какво растение станува збор ќе бидат потребни дополнителни истражувања во кои ќе бидат вклучени и експерти.

Текстот во целост на: Телма