Гренланд нема да го менува летното сметање на времето

0
86

Гренланд утре за првпат нема да го менува часовникот во зимско сметање на времето, јави ДПА.

Владата на Гренланд во ноември 2022 година донесе одлука да го укине летното и зимското сметање на времето на островот. Островот официјално е дел од Данска, но во голема мера е самоуправен.

Наместо тоа, Гренланд трајно ќе остане во временската зона UTC/GMT-2.

Поголемиот дел од Европа, вклучително и Данска, утре ќе ги врати часовниците за еден час наназад за да се премести од летно во зимско сметање на времето.

Малиот град Итокортурмит (Ittoqqortoormiit) во источен Гренланд е единствениот дел од островот што утре ќе ги врати часовниците. Според владата, градот ќе се приклучи на новата временска зона на островот во март 2024 година.