Словенечкиот парламент усвои Резолуција според која на возачите нема да им биде дозволено да имаат промил алкохол во крвта

0
110

Словенечкиот парламент ја усвои Резолуцијата за национална програма за безбедност на патиштата за следните седум години, која предвидува ограничување на брзината од 30 километри на час на неколку патни правци, а возачите нема да смеат да имаат ниту промил алкохол во крвта.

Целта на новите мерки е да обезбедат до 2030 година да не загинат повеќе од 50 луѓе на патиштата и да нема повеќе од 400 повредени во несреќи.

Резолуцијата предвидува развој на инфраструктурата со цел дополнително да се промовира безбедното користење на јавниот превоз, пешачење, возење велосипед и други форми на мобилност.

фото: архива