Ќе се средува документацијата на Општина Охрид, потпишан меморандум со Државниот архив

0
20

Државниот Архив претставуван од директорот Д-р. Емил Крстески и Општина Охрид претставувана од градоначалникот Др. Кирил Пецаков во Јануари 2024 година потпишаа Меморандум за соработка и Договор за средување на документацијата на Општина Охрид.
Со меморандумот а особено со договорот, Подрачното одделение на Државниот архив Охрид преку своите стручни лица ќе спроведе постапка за средување на документацијата која произлегува од работењето на (општинската) администрација за период 1944 до 2023 година. Преку ваквата постапка полесно и подостапна ќе биде документацијата на Општина Охрид на секој на кого ќе му биде потребна.
Општина Охрид е дел од меморандумите за соработка кои претходно беа потпишани со Државниот Архив од институциите „Охридско Лето“, Универзитет „Св. Апостол Павле“, „Струшки вечери на поезијата“ и мн други.