Како Орбан го внесува Трамп во Брисел низ задната врата: Да ја направиме Европа повторно голема!

0
58

Од 1 јули Унгарија го презема ротирачкото претседателство со Европската унија. За таа прилика е создаден нов слоган – Да ја направиме Европа повторно голема, што е копија на слоганот што со години го користи Доналд Трамп, поранешниот претседател на Америка.

Како што пренесува Политико, под овој слоган, во следните шест месеци унгарските дипломати ќе водат важни состаноци во Брисел и ќе ја обликуваат политичката агенда на блокот, кој го сочинуваат 27 земји-членки. Направете ја Америка повторно голема беше слоганот на Трамп за победа на претседателските избори во САД во 2016 година (тој освои помалку гласови од Хилари Клинтон, но собра повеќе електори потребни за победа).

Сега Трамп е во нова кампања пред изборите во ноември во екот на унгарското претседателство со Унијата.

„Тоа е референца за активно претседателство“, рече Јанош Бока, унгарски министер за прашања на ЕУ и продолжи:

„Тоа всушност го покажува очекувањето дека заедно треба да бидеме посилни отколку поединечно, но треба да ни се дозволи да останеме она што сме кога ќе се здружиме. ”

На прес-конференцијата беше поставено прашање за резонанца на слоганот на Трамп.

„Не добивате чувство за дежаву поради слоганот на Трамп. Не знам дали Доналд Трамп некогаш сакал повторно да ја направи Европа голема“, рече Бока.

 

telegraf.rs