Хунзите живеат повеќе од 120 години, а тајната се крие во храната која ја јадат

Долината Хунза, во северниот дел на Пакистан, која се граничи со Кина, е дом на луѓе за кои се верува дека живеат многу подолго од просечниот животен век, во некои случаи и повеќе од 100 години.

Хунзите се познати како долговечен народ. Исхраната и начинот на живот на луѓето во долината Хунза се навистина многу уникатни. Нивната исхрана вклучува растенија со фокус на традиционалните техники за зачувување на храната.

Кујната на Хунзите се базира на билки, а особено е фокусирана на употребата на различни видови јаткасти плодови. На пример, клучните состојки на повеќето локални јадења се свежи кајсии, суви кајсии и масло од семки од кајсија. Долината Хунза е полна со десетици видови на кајсии, а сладоста на ова овошје што расте во Хунза е без преседан.

Постојат бројни здравствени придобивки од јадењето кајсии бидејќи тие се богати со влакна, витамини А, Ц, Е и калиум. Жителите се колнат во здравствените придобивки од кајсиите, бидејќи кајсиите се познати по тоа што го промовираат здравјето на цревата, се борат со слободните радикали во телото, а некои истражувања дури и сугерираат дека маслото од семката од кајсија содржи хемиско соединение Амигдалин. Амигдалин претходно се поврзуваше со борбата против ракот. Се верува дека недостатокот на витамин Б-17 (амигдалин) е поврзан со рак, а маслото од семки од кајсија има витамин Б-17. Кајсиите се консумираат во долината Хунза во различни форми во текот на сите четири сезони.

Во текот на летните месеци свежите кајсии се јадат како ужина, а сокот од кајсија е вообичаен пијалок во секое домаќинство. Во текот на јули и август, секое семејство суши кајсии на сонце на покривот од својата куќа, одвојувајќи ги семките, кои се консумираат посебно. Сувите кајсии се јадат како ужина во зима и пролет заедно со семки од кајсија. Некои од семките се користат за правење масло од семки од кајсија, што е светиот грал на кујната на Хунзите. Таа служи како основа за повеќето домашни јадења.

Вообичаената преработена храна и грицки што ги наоѓаме во современиот свет се уште се новина во долината Хунза и се консумираат ретко. Ужината помеѓу оброците обично вклучува јадење овошје или јаткасти плодови. Традиционалните закуски на долината Хунза се јаболка, цреши, ореви, јами од кајсии, бадеми, суви кајсии, дудинки и суви цреши, итн. Сушењето на цреши, дудинки, исечени јаболка, домати, како и лиснат зелен зеленчук е вообичаена храна. техника на зачувување. Со оглед на суровата зима и недостигот на храна за време на студеното време, единствен начин да се чува храната од летните месеци е да се суши на сонце.

Месото се консумира многу ретко бидејќи е скапо поради немањето пасиште за стоката. Друг важен аспект на кујната на Хунза е недостатокот на шеќер. Не постои локално јадење што користи шеќер.

Долината Хунза е мала заедница на тесно поврзани луѓе и социо-економски разлики не постојат. Целата заедница функционира врз основа на заеднички верувања и заеднички вредности. Според тоа, не постои дефинирана општествена стратификација која води до униформност во заедницата. Ова ниво на едноставност и колективизам е утешно за членовите на заедницата. Покрај тоа, јавниот превоз е многу ограничен во областа, луѓето имаат тенденција да живеат многу активен начин на живот каде што пешачењето е вообичаено.

Физичкото и менталното здравје на една личност директно зависи од неговата исхрана и начин на живот. Се верува дека луѓето од долината Хунза своето добро здравје и долговечност го должат на органската, необработена, едноставна, но богата исхрана, како и на нивниот активен животен стил. Долината Хунза е природно благословена со живописна планинска убавина, како и со изобилство од вкусни овошја и јаткасти плодови. Луѓето од долината Хунза се вкоренети во локални производи за да создадат многу здрава исхрана која се состои од овошје, зеленчук и јаткасти плодови со одредени количини месо со нула употреба на шеќер.

 

 

tocka.mk