Ако сакате во ЕУ ќе воведете санкции за Русија, децидна Европската Комисија

0
425

Очекуваме сите земји кои сакаат поблиски односи со нас да ја почитуваат нашата политика на санкции, соопшти Европската комисија.

Во одговор на прашање на новинари од БиХ за мислењето на Европската комисија за позициите на БиХ и Србија, како единствени земји од Западен Балкан кои не ги поддржаа санкциите на ЕУ против Русија, портпаролката на Комисијата Ана Писонеро потсети на вчерашната изјава на министерот за надворешни работи на ЕУ, Жозеп Борел. ЕУ „ги следи позициите на земјите кандидати кога станува збор за усогласување со надворешната политика на Унијата“.

Таа рече дека сега е „пресвртницата“ во која се доведени во прашање стабилноста на Европа и меѓународниот поредок и мир.
„Нашето единство е нашата сила. ЕУ и нејзините партнери преземаат силни мерки како одговор на руските акции и за поддршка на Украина. „Се очекува земјите-кандидатки, како што е Србија, да се усогласат со позициите на ЕУ за надворешната и безбедносната политика“, рече Писонеро.

Шефот на дипломатијата на ЕУ, Јосеп Борељ, вчера, по усвојувањето на вториот пакет санкции против Русија, ја повика ЕУ да биде внимателна и да го следи можното влијание на Русија надвор од Украина, поточно на Западен Балкан.

 

извор/фото: агенции