ЕУ: Итно да се одблокира почетокот на преговори со Скопје и Тирана

0
307

Европската Унија треба ургентно да го деблокира почетокот на преговори со Северна Македонија и со Албанија и не смее да дозволи Западен Балкан да го остави како отворено прашање и отворена рана, порача вчера шефот на дипломатијата Бујар Османи, во контекст на кризата во Украина и колку е реално тамошната ситуација да се прелее на Балканот. Во меѓувреме, Европскиот парламент со огромно мнозинство ја поддржаа резолуцијата со која се бара да и се додели кандидатски статус за членство на Украина во ЕУ.

– Првиот чекор, ургентниот чекор што треба да се направи е веднаш да се деблокира почетокот на преговори за овие две држави за да можеме и ние да помогнеме да ги превенираме евентуалните влошувања на приликите во овие две прашања. Меѓутоа, во услови кога ние имаме наша ситуација не можеме да придонесеме како што треба ако членка на НАТО овде во регионот или пак подолг кандидат за ЕУ со искуство во овие процеси. Значи, првата одлука за да се спречи влошувањето и на ситуацијата во регионот е веднаш да се започнат преговорите со Северна Македонија и со Албанија, рече Османи.

Според него, ситуацијата со Украина уште еднаш алармира до ЕУ дека не смее да го остави Западен Балкан како отворено прашање и оти треба под итно да се преземат сите мерки за во регионот да се внесе нова динамика што дополнително ќе ја зацврсти улогата на ЕУ на глобалната сцена.

 

извор/фото: агенции