Само пред 65 години во Белгија, Зоолошка градина со Црнци од Конго за забава на белите Европејци

0
75

Пред 65 години, Белгија организираше прикажување во живо на луѓе од Конго, за Светскиот саем во 1958 година. Пред повеќе од 5 години Гардијан потсети на овој малку познат факт, во статија во која опишува како земјата го преиспитува тоа наследство и се помирува со „човечките зоолошки градини“ од нејзиното колонијално минато.

Пред 65 години, Белгија го организираше отворањето на Светскиот саем, блескава 200-дневна прослава на повоениот социјален, културен и технолошки напредок. Тогаш беше промовиран и Атомиумот, футуристичка знаменитост изградена специјално за овој спектакл, објави plusinfo.mk.

Сепак, една изложба поставена во тоа време фрли сенка на сите настани – прикажување во живо на црнци, жени и деца, во „природни услови“. Изложбата беше поставена за образование и за забава на белите Европејци.

Тоа беше последната „човечка зоолошка градина“ во светот.

Во 1958 година, Белгија сè уште владееше со Конго, со територијата 80 пати поголема од земјата колонизатор. Централно-африканската држава богата со минерали ѝ донесе на малата Белгија престиж и углед во трката со колонијалните велесили Велика Британија и Франција.

Во подножјето на Атомиумот, кој беше смислен како одговор на париската Ајфелова кула, 8 хектари земја со 7 павилјони, под името Конгорама, беа посветени на темите на рударството во Конго, неговата уметност, транспортот и земјоделството. Во 3 хектари тропски градини, зад бамбусова ограда, во „традиционална“ облекабеа изложени 598 Конгоанци донесени од Африка – 273 мажи, 128 жени и 197 деца, вкупно 183 семејства.

Човечките зоолошки градини во никој случај не беа новина на Запад. Тие беа редовно одржувани во 19 век во Лондон, Париз, Осло и во Хамбург. Во Њујорк во 1906 година, на еден млад Конгоанец со наострени заби, му дале дом во куќата на мајмуните во зоолошката градина во Бронкс.

 

Текстот во целост на: plusinfo.mk