(ВИДЕО) Се излеа морето во Сплит и Задар, издадено предупредување во Хрватска

0
60

Хрватски води издаде предупредување поради значително покачување на водостојот на реките Мура, Драва и Сава.

„Обилните акумулирани врнежи на подрачјето на Хрватска и низводно соседните земји ќе предизвикаат значително зголемување на водостојот на реките Мура, Драва и Сава. Според хидролошките модели и понатамошната прогноза за обилни врнежи, нагло покачување на водостојот се очекува и кај помалите притоки“, предупредуваат од Хрватски води и додаваат:

„И денеска поради обилни и интензивни врнежи и грмежи на подрачјето на Горски Котар, Лика и целиот Јадран и неговата внатрешност, постои можност за поројни и урбани поплави“.

 

 

tocka.mk