Столтенберг пристигна во Сараево, првата станица од балканската турнеја

0
90

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, во неделата вечер, на 19 ноември, пристигна во официјална посета на Босна и Херцеговина.

Ова е негова прва посета на Босна и Херцеговина. Причината за неговото пристигнување не е наведена.

Столтенберг во претходните медиумски настапи изјави дека Босна и Херцеговина, заедно со Грузија и Молдавија, припаѓаат на земјите кои заслужуваат посебно внимание од НАТО.

Претседателството на БиХ соопшти дека ќе се сретнат со Столтенберг на работна вечера.

За понеделник, на 20 ноември е најавено шефот на НАТО да се сретне и со други претставници на Босна и Херцеговина.

По БиХ, Столтенберг патува за Косово, а на 21 ноември ќе го посети Белград, по што се очекува турнејата да ја продолжи во Скопје.

Во 2010 година, Босна и Херцеговина беше поканета да се приклучи на Акциониот план за членство (МАП), кој претставува прв чекор кон прием, но во исто време не прејудицира каква било одлука за идното членство.

 

 

slobodnaevropa.mk