Турција минатата година заработи 54,3 милијарди долари од туризмот

0
47

Приходите на Туркије од туризмот во 2023 година изнесуваа 54,3 милијарди долари, што е зголемување од 16,9 отсто на годишно ниво, објави денес Заводот за статистика на Туркије (TurkStat), јавува Анадолу.

„Вкупниот број посетители, вклучително и турски државјани кои живеат во странство, во 2023 година е 57 милиони, што е зголемување од 11,1 отсто во однос на претходната година“, наведува ТуркСтат.

Во текот на изминатата година, 67,6 отсто од туристите ја посетиле Туркије главно за „патување, забава, спортски и културни активности“, а 67,4 отсто од турските државјани кои живеат во странство ја посетиле Туркије за да се видат со роднините и пријателите.

Само во последното тромесечие од минатата година, приходите од туризмот се зголемени за 6,8 отсто на 12,27 милијарди долари, со 12,4 милиони посетители, што е зголемување за 4,1 отсто во однос на истиот квартал 2022 година.

Минатата година, бројот на турски државјани кои посетиле странски земји е зголемен за 52,3 отсто на 11,06 милиони, додека просечната потрошувачка изнесувала 639 долари по глава на жител.

извор:Анадолу.

фото:Анадолу.