Во Анкара се одржа Самит за ретки земјени елементи меѓу Туркије и ЕУ

0
49

Денес во турскиот главен град Анкара се одржа Самит за ретки земјени елементи, на кој се разговараше за индустријата, истражувањето и технологијата, јавува Анадолу.

На настанот присуствуваа Николаус Мајер-Ландрут, шеф на Делегацијата на Европската Унија (ЕУ) во Туркије, и Мехмет Фатих Каџир, министер за индустрија и технологија на Туркије.

Мејер-Ландрут рече дека е важно да се инвестира во инкорпорирањето на ретките земјени елементи во паметна, одржлива и инклузивна рамка за зелен раст со цел да се обликува подобра иднина.

Тој додаде дека финансиската помош на ЕУ придонесува за напредокот на Туркије во иновациите и ја прави земјата клучен играч во индустријата бидејќи од 2007 година Туркије добила приближно 842 милиони долари и рече дека Министерството за индустрија и технологија веќе има неколку програми кои може да помогнат во поддршката на дигиталните трансформации во клучните сектори, како што се автомобилската индустрија, текстилот и други.

Мејер-Ландрут истакна дека ретките земјени елементи помагаат да се забрзаат и комерцијализираат одржливите проекти, како што се креативните високотехнолошки проекти во индустријата и туризмот, меѓу другото.

Каџир нагласи дека проектот на Туркије „Зајакнување на капацитетот за истражување и иновативност на ретките земјени елементи“, подготвен со поддршка на Европската Унија, е креиран во рамките на Програмата за конкурентни сектори.

Тој нагласи дека проектот вреден 15 милиони долари е наменет за изградба на инфраструктура за рециклирање е-отпад, со што ќе се поддржи истражувањето и развојот на универзитетот вклучен во проектот за да може земјата да ја намали зависноста од увоз преку користењето на ретки земјени елементи.

Со обрт од речиси 2 милијарди долари и извозен капацитет од 1,5 милијарди, Каџир рече дека ќе можат да произведуваат магнети кои им се потребни на многу сектори, како што е индустријата за енергија од ветер, бидејќи Туркије моментно ги увезува сите свои магнети.

„Се надеваме дека проектот ќе помогне во подобрувањето на деловното опкружување, зајакнување на истражувањето, технолошкиот развој и иновациите во интерес и на Туркије и на ЕУ“, додаде тој.

– Соработка Туркије-ЕУ –

Проектот беше финансиран заемно помеѓу ЕУ и Туркије и имплементиран во рамките на Програмата за конкурентни сектори на Министерството за индустрија и технологија, со корисници како што се Генералниот директорат за истражувања и истражување на минерали во Туркије и Центарот за примена и истражување за ретки земјени елементи Мунзур.

Како што расте побарувачката за производи базирани врз ретки земјени елементи со зголеменото производство на високотехнолошки и обновливи извори на енергија, Туркије ги зајакнува своите капацитети за истражување и развој на ретките земјени елементи и ги проширува своите глобални деловни мрежи за економско закрепнување и воспоставување синџир на снабдување со обновливи ретки земјени елементи.

извор:Анадолу.

фото:Анадолу.