Условно осудени седум лица за упадот во М-НАВ

0
58

Седум лица се условно осудени за упадот во просториите на М-НАВ на 4 јануари годинава, што се случи по прес-конференција на Струковиот синдикат на контролори на летање кој алармираше за неправилности на оглас за вработувања во оваа институција.

Според пресудата што денеска ја објави Основниот кривичен суд Скопје,овие седум лица се обвинети како соизвршители на кривично дело – Спречување на службено лице во вршење службено дејство. На шестмина им е изречена условна осуда, казна затвор во траење од шест месеци, која нема да се изврши доколку во рок од една година и шест месеци по правосилноста на пресудата не сторат ново кривично дело.

За еден обвинет, кој и бил претходно осудуван за дело против општата сигурност, изречена е казна затвор од две години, која нема да се изврши доколку во рок од пет години по правосилноста на пресудата не стори ново кривично дело.

Судот на овој обвинет му одреди и други обврски кои ќе бидат предмет на заштитен надзор.

Седум лица се условно осудени за упадот во просториите на М-НАВ на 4 јануари годинава, што се случи по прес-конференција на Струковиот синдикат на контролори на летање кој алармираше за неправилности на оглас за вработувања во оваа институција.

Според пресудата што денеска ја објави Основниот кривичен суд Скопје,овие седум лица се обвинети како соизвршители на кривично дело – Спречување на службено лице во вршење службено дејство. На шестмина им е изречена условна осуда, казна затвор во траење од шест месеци, која нема да се изврши доколку во рок од една година и шест месеци по правосилноста на пресудата не сторат ново кривично дело.

За еден обвинет, кој и бил претходно осудуван за дело против општата сигурност, изречена е казна затвор од две години, која нема да се изврши доколку во рок од пет години по правосилноста на пресудата не стори ново кривично дело.

Судот на овој обвинет му одреди и други обврски кои ќе бидат предмет на заштитен надзор.

извор:slobodnaevropa.mk