Пролетен распуст ДА или НЕ – МОН ја консултира јавноста и наставниците за организирање на пролетен распуст во учебната 2024-2025 година

0
70

Министерството за образование и наука информира дека во тек е изработка на календарите за организација на работата на основните училишта и на средните училишта во учебната 2024-2025 година и за успешно заокружување на процесот, од голема важност е мислењето на пошироката јавност, околу тоа дали е потребно организирање на пролетен распуст.

– Со оглед на различните ставови во јавноста по однос на пролетниот распуст во основното и средното образование минатата учебна година, а со цел на транспарентен начин да се одлучи дали да се организира и во учебната 2024/2025, министерството испрати прашалник до училиштата, а истиот е достапен и за целата јавност на следниот линк, со цел сите засегнати – наставници, ученици, родители/старатели да го дадат своето лично мислење. Информираме дека со организација на пролетен распуст, наставната година во учебната 2024/2025 година би завршила на 13-ти јуни 2025 година. Доколку пак се одлучи да нема пролетен распуст, наставната година ќе заврши на 10-ти јуни 2025 година, информираат од Министерството за образование и наука.

Пораки со линк од министерството добија сите родители преку класните раководители. Анкеетата на МОН завршува во понеделник, по што ќе се знае мислењето на повеќето од родителите.