ВМРО ДПМНЕ: Минималната плата ќе ја изеде инфлацијата од 6.7%, зејтинот, бензините, струјата се драстично покачени, СДСМ да не бега и да ги поддржи предлозите на ВМРО-ДПМНЕ

0
594

Ова СДСМ што нуди е гола лага, бидејќи минимална плата е речиси нагризана од инфлацијата, и се што имаме е само порамнување. Минималната плата ќе ја изеде инфлацијата од 6.7%, зејтинот, бензините, струјата се драстично покачени. Општ раст на платите е потребен заради лошите економски мерки на СДСМ и инфлацијата која ја предизвикаа, се вели во соопштението од ВМРО ДПМНЕ.

Во истото од партијата додаваат:

Народот е се посиромашен и потребно е покачување на платите со цел граѓаните да не ја почувствуваат кризата.

ВМРО-ДПМНЕ во Собранието поднесе амандман на Законот за минимална плата со кој се предвидува усогласување на платите во јавниот сектор, со што платите на наставниците во основните и средните училишта ќе достигнат 45 илјади денари. Раст на платите ќе има и на административно техничкиот персонал. ВМРО-ДПМНЕ поднесе и предлог за покачување на пензиите за 20%.

СДСМ ако мисли добро за граѓаните, да не бега и да ги поддржи предлозите на ВМРО-ДПМНЕ.