Во основните училишта од 800 тестирани деца, само осум биле позитивни на ковид 19

0
647
A large container of hand sanitizer sits on a desk for students to use in Second Grade instructor Marisela Sahagun's classroom at St. Joseph Catholic School in La Puente, California on November 16, 2020, where pre-kindergarten to Second Grade students in need of special services returned to the classroom today for in-person instruction. - The campus is the second Catholic school in Los Angeles County to receive a waiver approval to reopen as the coronavirus pandemic rages on. The US surpassed 11 million coronavirus cases Sunday, adding one million new cases in less than a week, according to a tally by Johns Hopkins University. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)

Досега 800 деца се опфатени со скрининг-програмата на Министерството за здравство и од нив само осум биле позитивни на ковид-19, информираше д-р Злате Мехмедовиќ, портпарол на Комисијата за заразни болести.

Мината недела во Македонија почна скрингот за коронавирус кој се спроведува во основните училишта. Планирано е да бидат опфатени околу 2.000 ученици. Д-р Мехмедовиќ рече дека се обезбедени 5.000 согласности од родителите на учениците кои сакаат да бидат дел од скринингот.

Д-р Мехмедовиќ нагласи дека се забележува генерален тренд на намалување на заразата со ковид-19 во сите категории, па така и кај учениците.

фото: N1