Во Словенија се смирува епидемиолошката состојба – децата наскоро без маски во училиштата

0
389

Во Словенија се смирува епидемиолошката состојба, поради што се најавува можност наскоро да се вадат маските во пониските одделенија од основните училишта, а се проценува дека состојбата ќе се подобри.

Епидемиолошките трендови се сè уште позитивни, а има 328 помалку потврдени нови инфекции од претходниот ден.

Мерките за опуштање се во сила од понеделник поради подобрување на епидемиолошката состојба, така што по правило освен во здравствените и пензионерските домови не се бара човечка потврда, а министерот за здравство Јанез Поклукар рече дека размислува да ја укине обврската за носат маски во училиштата.

Олеснувањето на мерките изгледа пошироко од оние што ѝ беа предложени на владата минатата недела од епидемиолозите кои се залагаа за постепеност и претпазливост.

фото:

Anadolu Agency