Воените капацитети на Русија и Украина

0
381

По руската воена интервенција во Украина, важно е да се обрне внимание на воените капацитети на двете држави. Претседателот на Русија, Владимир Путин, објави дека Русија покрена специјална воена операција во Донбас, на истокот на Украина.

Агенција Анадолија (АА) собра податоци за моменталните капацитети на руската и украинската војска врз основа на податоците на „Глобал фаер пауер“ (GlobalFirepower GFP), портал кој подготвува аналитички бази на податоци за воените сили на земјите во светот, како и од достапните извори во Русија и Украина.

Додека воените аналитичари се согласуваат дека украинската војска е посилна и поспремна во однос на 2014 година, вниманието го привлекува опсегот на рускиот воен инвентар.

Текстот во целост на: Агенција Анадолија (АА)

Фото:

Financial Times