Пресуди за „Титаник“ – Протуѓер доби условна пресуда, Јанакиески и Јанкуловска затворски казни

0
433

Во Основниот Кривичен суд – Скопје денеска беа објавени пресудите за обвинетите кои признаа вина во случајот „Титаник“.

Мартин Протуѓер, поранешен генерален секретар на владата и на ВМРО-ДПМНЕ е осуден на единствена казна од две години условно , доколку во 5 години не стори ново кривично дело.

Миле Јанакиески, поранешен министер за транспорт и врски е осуден на единствена казна на 4 години и 6 месеци затвор во кој му се засметува времето поминато во притвор.

Гордана Јанкулоска, поранешна министерка за внатрешни работи е осудена на единствена казна затвор од 2 и пол години.

Билјана Бришковска-Бошкоски, поранешна заменик-министерка за правда доби условна осуда од 2 години затвор кои ќе ги одлежи доколку во 5 години не стори ново кривично дело.

Катерина Веловска, е осудена доби условна осуда од 2 години затвор кои ќе ги одлежи доколку во 5 години не стори ново кривично дело.

Мунир Пепиќ, поранешен вработен во Агенција за разузнавање е осуден на 1 година затвор.

Кирил Тодоровски, поранешен шеф на кабинет во МВР и поранешен вработен во Разузнавање е осуден со условна осуда од 2 години затвор кои ќе ги одлежи доколку во 5 години не стори ново кривично дело.

Коста Митроски, поранешен претседател на изборна комисија во Центар е осуден на 3 години затвор.

Тие се осомничени за злосторничко здружување, повреда на избирачкото право, повреда на слободата на определување на избирачите, поткуп при избори и гласање, уништување изборен материјал и злоупотреба на средства за финансирање изборна кампања.