По забраните за прелет, руските авиони треба да прават голем лак за да стигнат до Москва

0
413

По забраната за руски летови воведена од Европската унија, руските авиокомпании беа принудени да оперираат со широк лак за да стигнат до Москва од енклавата Калининград, руска територија меѓу Литванија и Полска.

Калининград е дел од руската територија од 15.000 квадратни километри што и припаѓа на Русија и се наоѓа на 300 километри западно од остатокот на руската територија.

И Полска и Литванија, кои го опкружуваат Калининград, се членки на ЕУ.

Наместо директно да летаат над Латвија и Литванија, руските авиони сега се принудени да летаат на север кон Санкт Петербург, а потоа околу балтичкиот брег.

Канада е последната земја, заедно со земјите од ЕУ и Британија, која забрани руски авиони да летаат во нејзиниот воздушен простор.