УНЕСКО повикува на заштита на украинското културно наследство во Лавов, Киев, Одеса и Харков

0
319

УНЕСКО е длабоко загрижена за случувањата во Украина и работи на проценка на штетата во сите области од својата надлежност, особено во областа на образованието, културата, наследството и информациите и спроведување на итни мерки за помош, јави дописникот на МИА.

Резолуцијата на Генералното собрание на ОН го потврдува огромното значење на Повелбата на ОН и посветеноста на суверенитетот, независноста, единството и територијалниот интегритет на Украина во нејзините меѓународно признати граници и бара „Руската Федерација веднаш да престане со употребата на сила против Украина”

Генералниот директор Одре Азуле целосно се согласува со воведните забелешки на генералниот секретар за време на специјалната седница на Генералното собрание, во која тој изјави дека „оваа ескалација на насилството, што резултира со смрт на цивили, вклучително и деца, е апсолутно неприфатлива“.

Покрај тоа, Азуле повикува на „заштита на украинското културно наследство, кое е сведок на богатата историја на земјата и вклучува седум места на светско наследство, особено оние лоцирани во Лавов и Киев, градовите Одеса и Харков, членки на мрежата на креативни градови на УНЕСКО, нејзините национални архиви, од кои некои се вклучени во Регистарот за сеќавањето на светот на УНЕСКО, како и места поврзани со трагедијата на Холокаустот.

Во согласност со својот мандат, УНЕСКО бара итно запирање на нападите врз цивилни објекти како што се училишта, универзитети, споменици, културна и комуникациска инфраструктура и изразува жалење за цивилните жртви, вклучувајќи студенти, наставници, уметници, научници и новинари. Тие вклучуваат жени и деца, особено девојчиња, кои биле несразмерно погодени од конфликти и раселување.

Резолуцијата на Генералното собрание од 2 март изразува голема загриженост за извештаите за напади врз цивилни објекти, вклучително и училишта. Во оваа насока, УНЕСКО најостро ги осудува нападите врз образовните институции, кои оштетија најмалку седум институции во последната недела, вклучувајќи го и нападот на 2 март на Националниот универзитет „В.Н.Каразин“ од Харков.

УНЕСКО е длабоко загрижен за штетите предизвикани на градот Харков, креативниот град на музиката на УНЕСКО и историскиот центар Чернихив, вклучен во Привремената листа на светско наследство во Украина. УНЕСКО изразува длабоко жалење за извештаите за штетите на делата на познатата украинска уметница Марија Примаченко, со чија годишнина УНЕСКО беше поврзан во 2009 година.

УНЕСКО, исто така, го осудува нападот на Меморијалот на холокаустот Бабов Јар, местото на едно од најголемите масовни егзекуции на Евреите за време на Втората светска војна, и повикува на почитување на историските места чие значење за образованието и меморијата е незаменливо.

Со цел да се спречат нападите, УНЕСКО тесно соработува со украинските власти за што е можно поскоро обележување на клучните историски споменици и локалитети низ Украина со карактеристичниот амблем на Хашката конвенција од 1954 година, кој е меѓународно признат сигнал за заштита на културното наследство во настанот на вооружен конфликт.

УНЕСКО е длабоко загрижен поради извештаите за напади врз медиумската инфраструктура, вклучително и гранатирањето на главната ТВ кула во Киев на 1 март 2022 година, во кое, наводно, загинале неколку луѓе, вклучително и најмалку еден медиумски работник, и инциденти на насилство врз новинари и се обидува да го ограничи пристапот до Интернет.

Во ситуација на конфликт, слободните и независни медиуми се од клучно значење за да се осигура дека цивилите имаат пристап до информации кои спасуваат животи и да се разоткријат дезинформации и гласини.

На барање на група земји-членки, Извршниот одбор на УНЕСКО ќе одржи специјална седница на 15 март „за да го разгледа влијанието и импликациите од моменталната ситуација во Украина, во рамките на сите аспекти од мандатот на УНЕСКО“.