Словенија олабавува голем дел од епидемиолошките мерки

0
335

Белгија ги укинува, Словенија ги олабавува епидемиолошките мерки
Белгија и Словенија најавија олабавување на епидемиолошките мерки, на третата година почетокот на пандемијата.

Две години по прогласувањето вонредна состојба и карантин, Белгија ги укинува скоро сите епидемиолошки мерки, меѓу кои и обврските за носење маска и ковид пропусниците. Ккао што јавуваат белгиските медиуми, се укинува обврската за носење маска на јавни места, продавници и во училишта. Исклучок се здравствени установи и јавниот транспорт.

Единствено останува препораката за носење маска на места каде не може да се држи безбедна дистанца. Се укинува и ограниченото време за работа на угостителските објекти, а се дозволува користење на максималните капацитети на театри, кина, концертни сали.

 

извор/фото: Радио Слободна Европа