Хрватската Влада ја намалува акцизата на горивата за следните 90 дена

0
259

Цените на горивата од денеска растат.

Новата цена на обичниот дизел сега е 12,51 куни, а дизелот Класа плус 13,56 куни. Обичниот бензин, односно Еуросупер 95 сега чини 12,18 куни, додека Еуросупер 100 чини 13,11 куни.

Владата ги намали акцизите, ја поправи маржата на трговците

Да потсетиме, Владата донесе одлука со која се фиксира маржата на трговците со нафта и привремено се намалуваат акцизите за дизелот и бензинот за да се ублажи поскапувањето, рече премиерот Андреј Пленковиќ во воведот на владината седница.

„Поправањето на цената може да доведе до затворање на некои бензински пумпи

Доколку се продолжи фиксот на малопродажните цени, многу дистрибутери на пазарот ќе се соочат со ситуација да работат со загуба, што може да доведе до затворање на некои бензински пумпи, додаде тој.

Акцизите и маржите ќе важат 90 дена

Дополнително, како што додаде, со измените на Уредбата за акцизи ќе се намали износот на акцизите за дизел и бензин гориво за 90 дена, за 40 липи за литар безоловен моторен бензин и 20 липи за литар дизел гориво.

„На овој начин сакаме да придонесеме за намалување на ценовниот шок кај нашите граѓани, а според нашите пресметки тоа ќе доведе до намалување на приходите на државниот буџет од акцизите за енергенси над 150 милиони куни“, рече Пленковиќ.

 

извор/фото: index.hr