Сè почудна приказна за Хрватите уапсени во Африка на посвојување

0
244

Сè уште има многу непознати за СЛУЧАЈОТ за хрватските државјани кои од почетокот на декември се во притвор во Замбија поради сомневање за валидноста на документите за посвојување малолетни деца од ДР Конго. Истрагата се уште е во тек, а хрватските институции ја пренесуваат надлежноста во процесот на посвојување.

 

Истрагата во која се вклучени повеќе надлежни органи ќе утврди што навистина се случило, дали некој фалсификувал документи од Конго или не успеал во процесот на посвојување деца од Конго кои добиле хрватски документи. Во моментов има различни теории за ова и се шират разни информации и дезинформации.

Во средата дојде и до недоразбирање кога претседателот на Врховниот суд Радован Доброниќ изјави дека хрватските судови направиле грешка и дека постапката врз основа на која децата од Конго добивале хрватски хартии не е валидна, бидејќи Конго е потписник на Конвенцијата за заштита на децата, затоа постапката треба да биде различна.

 

Но, Доброниќ подоцна призна дека направил грешка и ги помешал Република Конго и Демократска Република Конго. Имено, ДР Конго не е потписник на Конвенцијата и постапката за посвојување е во надлежност на судовите, а не на Министерството за семејство и социјална политика.

 

Тој најави дека за усвојувањето Врховниот суд ќе се произнесе во четврток.

 

index.hr