Најтенката зграда на светот, ја изградил за да го блокира погледот на братот кон море

0
102

Широка само 60 сантиметри во најтесниот дел, а околу четири метри во најширокиот, градбата се наоѓа близу стариот светилник во Манара.

Терасите на овој ѕид наводно понекогаш биле користени како „јавна куќа“ или како засолништа за бегалци.

Како што раскажува преданието, зградата е подигната „за инает“ во 1954 година. Имено, двајца браќа се скарале за земјата што ја наследиле од нивниот татко – едниот брат добил минијатурно парче земја со чудни димензии на коешто не можело да се изгради практично ништо, а на другиот дел била раскошна зграда со поглед на Средоземното Море.

 

 

vesnik.com