(ФОТО) Одбележан празникот Мала Богородица во Матејче

0
72

Голем број верници денеска присуствуваа на светата литургија во манастирскиот комплекс кој се реконструира.

Министерството за култура издвои финансиски средства за реконструкција и реставрација на овој религиски објект, кој беше оставен на забот на времето и крадците по војната од 2001 година.

Комплексот во Матејче некогаш имаше и детско одморалиште, кој беше воздушна бања во која летуваа генерации младинци и деца.

 

Храмот посветен на Богородица, лоциран над селото Матејче, е еден од најрепрезентативните споменици на византиската уметност на македонска почва.

Сместен е на планинскиот масив на Скопска Црна Гора, манастирот ги отсликува врвовите на средновековната ликовна продукција на македонската територија.

Манастирската црква е изградена во XIV век од страна на цар Душан, а по неговата смрт, неговата сопруга Елена и неговиот син Урош ја доградиле и живописале.

kumanovskimuabeti.mk